Forssassa panostetaan kaupunki­ympäristöön metsässäkin

Forssan kaupunki hankki uuden Valtran N174 Activen varustettuna Palfinger-Epsilon C60F86-kuormaajalla, jolla ulottuvuutta on 8,8 metriä. Kone varusteltiin kolmella eri Nisulan kouratyypillä. 425C-hakkuupää on varustettu kuormausleuoilla ja samalla kaupalla hankittiin 285E+ keräävä energiakoura taimikoiden ja puistometsien hoitoon. Myös maaleuoilla varustettu Nisulan uusi G22 -puutavakoura oli hankinnassa mukana.

Työhön sopivilla välineillä saadaan halutut tehtävät valmiiksi tehokkaasti. Kun välineet ovat kunnossa myös työntekijät viihtyvät töissä. Traktori metsävarusteilla käy moneen muuhunkin kuin perinteiseen metsätyöhön, kun se varustellaan sopivasti. Tämän lisäksi tarvitaan vielä osaava kuljettaja, joka saa pidettyä koneen kunnossa ja joka osaa tehdä työt oikein.

Kaupunkien viherpuolet hoitavat erilaisia tehtäviä kaupunkilaisten hyödyksi. Monesti tehtäväkenttä on suppea. Forssassa tehtäväkenttä on laaja ja kalustoa on hankittu, jotta työtehtävät saadaan hoidettua. Heinäkuussa saatiin käyttöön uusin hankinta Valtran N-sarjalainen, joka varusteltiin Nisula toimesta.

Hiilinielu kuntoon

-Kun tarkastellaan kokonaisuutta ja Forssan noin 1000 hehtaaria metsiä, joista noin 300 hehtaaria on puistometsiä taajamien lähellä, niin työtä riittää. Kakkosharvennukset ja uudishakkuun hoidetaan yhteistyökumppanin eli UPM:n kanssa, kun metsät ovat sertifioitu ja kumppanuudesta on tiettyjä etuja. Itsellemme jäävät taimikoiden perkaukset ja ensiharvennukset, joita on rästissä kohtalainen määrä, puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu tunnustaa. Tälläkin kohteella raivaussahan kanssa perataan risukkoa 100 metriä harvennuksen edellä.

-Mutta parannusta on hoitoon tulossa, kun nyt on olemassa suunnitelma, Ismo kertoo. Järkivihreä Forssa on tavoitteena ja yksi keino siihen on hoitaa talousmetsät sellaiseen kuntoon, että niissä kasvatetaan ryteikön sijaan laadukasta puuta, joka kelpaa myös teollisuuden tarpeisiin. Hiilen varastoimiseen osallistutaan mahdollisuuksien mukaan.

-Meitä ohjaavat myös ympäristöasiat ja se, että kaupunkilaiset voivat hyödyntää metsiä virkistystarkoituksiin. Jos metsä on läpipääsemätöntä ryteikköä, sinne ei normaalisti mene kukaan ja virkistyskäyttö on pientä. Jos metsä on siististi harvennettu, niin kulkijoita on heti enemmän. Hoidossa huomioidaan erikoiskohteet, kuten monipuolinen metsäluonto, inventoidut luontokohteet ja metsän eläimet, Ismo jatkaa.

Tarpeet viherpuolella

Uuden traktorin ja kuormaimen hankintaa oli mietitty jo muutama vuosi. Vuonna 2018 Leila ja Ismo kävivät Okrassa ja tutustuivat alustavasti tarjontaan, kun määrärahalupaus oli olemassa. Pitkiä keskusteluja käytiin useiden toimittajien kanssa siitä, mitä yhdistelmältä voi odottaa ja mikä on taas mahdotonta.

-Nisula Forestin Mattssonin Kallen kanssa keskustelut olivat aikoinaan pisimmät, kun heillä oli osoittaa myös asiakkaita, joilla vastaavanlaisia yhdistelmiä oli jo käytössä, Leila kiittelee. Se helpotti tarjouspyynnön tekemistä ja myös ominaisuuksien arvottamista tarjouksissa. Toisaalta tutustuminen ja keskustelut auttoivat myös karsimaan sellaisia ominaisuuksia ja tarpeita, joita emme kuitenkaan ehkä voisi hyödyntää helposti. Tavoitteena oli saada mahdollisimman monipuolinen traktori eri tyyppisiin metsätöihin ja valinta osui täten nappiin, Leila kertoo.

-Pit√§√§ my√∂s muistaa, ett√§ kalustohankinnat ovat t√§hd√§nneet my√∂s siihen, ett√§ ty√∂maalle ei tarvitse l√§hett√§√§ ylim√§√§r√§ist√§ henkil√∂st√∂√§ aput√∂ihin. Kun yhdistelm√§ hankittiin, niin my√∂s ennen tarjouspyynt√∂j√§ mietittiin etuk√§teen, mihin mahdollisiin t√∂ihin yhdistelm√§√§ tullaan k√§ytt√§m√§√§n. Mets√§ty√∂t olivat t√§rkeit√§ ja se, ett√§ koneella voidaan harventaa mets√§√§, mutta samalla yhdistelm√§ll√§ voidaan my√∂s menn√§ poistamaan vaarallinen puu kulkuv√§yl√§n varrelta ja ottaa runko mukaan per√§vaunuun. Isoja puita ei v√§ltt√§m√§tt√§ poisteta kokonaan, vaan niihin j√§tet√§√§n viiden metrin ‚ÄĚkanto‚ÄĚ ja kaikki muut poistetaan. Kun hakkuup√§√§t valittiin, niin edellytys oli, ett√§ kouralla pystyt√§√§n my√∂s kuormaamaan. T√§ll√∂in ty√∂maalle ei v√§ltt√§m√§tt√§ tarvita kuin yksi kone ja kuljettaja.

-Meillähän on vastuu kaupungin kaikista metsistä ja esimerkiksi liikuntareittien varrelta poistetaan vaarallisen näköisiä puita etukäteen. Kaupunkilaisiahan ei voi estää menemästä metsään myrskyllä, joka ei välttämättä kuitenkaan ole kaikkein turvallisin paikka, Ismo pohtii. Meidän tehtävänä on osaltaan huomata ajoissa vaarapaikat ja poistaa ne, Ismo jatkaa.

Kuormaajaan hankittiin myös Nisulan G22 puutavarakoura maaleuoilla, jolla voidaan poistaa vanhat hiekat leikkipuistojen hiekkalaatikoilta ja toimittaa samalla uudet hiekat tilalle.

-Tällaiset työt vaativat aikaa, mutta nyt ne voidaan hoitaa perävaunun kanssa yhdellä koneella, Ismo kertoo. Ne voidaan hoitaa oman henkilökunnan kesken, kun aika on sopiva. Samoin hoidetaan uuden mullan viennit kukkamaille. Ne ovat kätevä hoitaa koneellisesti, kun traktoriin kytketään perävaunu ja se lastataan multakuormalla. Kuormaimella ja multakauhalla uusi multa saadaan ripoteltua oikeaan paikkaan.

Talveksi koneelle on siis töitä, jos keli sallii harvennukset. Kesällekin töitä on suunniteltu kohtuu paljon. Penkkojen murskauksiin ei vielä ole työlaitetta, mutta sellainen on mietinnässä. Tällöin kaavateiden varsia olisi mahdollisuus kesä-heinäkuussa leikata ja tehdä maisemasta siistimpi.

Käsitöistä konetöitä

Hankitulla koneella pitäisi olla järkevää käyttöä ympäri vuoden etenkin, koska henkilöstöstä on niukkuutta. Kaikki se käsityö, mikä voidaan tehdä koneella, pitäisi tehdä koneella.

-Siksi tarkoitus on, että tällä traktorilla olisi ainakin kaksi ammattitaitoista käyttäjää ja mielellään kolme, Timo toteaa. Nyt meidän ykköskuski on puistometsänhoitaja Ismo Väisänen, joka teki töitä jo edellisellä traktorilla ja giljotiinikouralla ja metsuri Ville Sillanpää koulutetaan myös ajamaan konetta. Nisulan käyttöopastus oli sopivan kattava.

Voittotavoitetta ei ole, mutta sitä saa tulla

-Hankkimalla koneen, mikä on päivittäin vihertöissä kaupungilla tai metsässä harventamassa, saadaan tuotettua kaupungille jopa hieman säästöä. Ulkopuolisella nämä työt teettämällä, maksaisimme myös yrittäjälle ylimääräisenä ainakin voittosiivun, Ismo pohtii. Samaan aikaan ulkopuolisen kanssa keskusteltaisiin laatukriteereistä, jotka tässä voidaan välittää suullisesti tekijälle, Ismo pohtii. Toisaalta meillä on käytössä puistometsänhoitaja Ismo Väisäsen kokemus, ja metsuri Ville Sillanpäällä metsäalan suunnittelijan koulutus, jolloin he voivat ja osaavat suunnitella keskenään paremmin harvennustyöt kuin minä, Ismo tunnustaa.

-Meille tärkeää oli se, että työlaitteiden vaihto käy helposti. Tällöin metsään voidaan lähteä tilanteen niin salliessa vajaaksikin päiväksi.

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä