Ajokoneen varustelu yhdistelmäkoneeksi

Nisula Forest Oy:llä on pitkä kokemus ajokoneiden varustelusta yhdistelmäkäyttöön. Vuosien saatossa olemme varustelleet kymmeniä ajokoneita monipuolisiksi yhdistelmäkoneiksi.

Yhdistelmäkoneella tehdään puunkorjuun molemmat päävaiheet, hakkuu ja lähikuljetus. Yhdistelmäkoneet jaetaan kone- ja työteknisesti kahteen erilaiseen päälinjaan. Ns. aidoilla yhdistelmäkoneilla molemmat työvaiheet voidaan tehdä samalla ajokerralla varustusta vaihtamatta. Toista päälinjaa edustavat yhdistelmäkoneet, joissa hakkuulaitetta ja kuormauskouraa vaihdetaan työtehtävän mukaan.

Kun ajokone varustellaan yhdistelmäkäyttöön, se tarjoaa omistajalleen lisää tuottavuutta normaaliin ajokoneeseen verrattuna. Yhdistelmäkoneen hankinta on koneyrittäjälle pienempi riski, koska kalustoon sitoutuu vähemmän pääomaa. Yhdistelmäkone onkin kustannustehokas ”yhden miehen ketju” moneen eri kohteeseen. Sillä voi täydentää joustavasti perinteistä korjuuketjua tai hoitaa kustannustehokkaasti urakat, joissa kahden koneen korjuuketju on turhan järeä ja kallis ratkaisu.

Nisulan ajokoneesta varustama yhdistelmäkone on helppo muuttaa myös kokopuun korjuuseen soveltuvaksi energiapuun korjuukoneeksi. Letkutus ja rotaattori adaptereineen on suunniteltu niin, että kouranvaihto on sujuvaa. NCU3 ohjausjärjestelmä tunnistaa automaattisesti keräävän 285E+ energiakouran. Mitään muutoksia ohjausjärjestelmään ei tarvitse tehdä. Työ voi alkaa heti. Voiko yksi kone olla enää monipuolisempi? Ei voi. Monipuolisuus helpottaa koneen ympärivuotista työllistämistä.

Yhdistelmäkoneen edut:
 1. Tekee ajokoneesta tuottavamman.
 2. Yhdellä koneella pystyy tarjoamaan hakkuupalveluja kannolta tienvarteen.
 3. Työalue / kuutiomäärä joka ei riitä ketjulle, voi työllistää yhdistelmäkoneen täysipainoisesti.
 4. Riskittömämpi. Pääomaa sitoutuu perinteistä ketjua vähemmän.
 5. Pienemmät siirtokustannukset sekä ylläpitokulut ketjuun verrattuna.
 6. Monipuolisempi työnkuva.
 7. Hyvä kilpailukyky pienillä työmailla, joilla siirtokustannusten vaikutus puunkorjuun yksikkökustannuksiin on suurimmillaan.
 8. Mahdollista varustaa sekä käytetty että uusi ajokone monipuoliseksi yhdistelmäkoneeksi.

Vaihtoehto 1.

Yhdistelmäkone, jossa molemmat työvaiheet tehdään samalla ajokerralla varustusta vaihtamatta

Nisula tarjoaa kolme eri kouravaihtoehtoa yhdistelmäkoneisiin, jossa molemmat työvaiheet tehdään samalla ajokerralla. 425C monikäyttökoura soveltuu nosturitehoista riippuen alkaen 12tn kokoluokan ajokoneisiin. 425C on parhaimmillaan ensiharvennuksilla sekä kakkosharvennuksilla. Nisula 500C ja 555C ovat monikäyttökoura isommille harvennuksille. Sopiva alustakone tälle kouralle nosturitehoista riippuen alkaen 15tn kokoluokan ajokoneisiin.

Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 425C:
 • 100cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 12tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 550kg
 • Turvalasit
Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 500C:
 • 130cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 15tn tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 750kg
 • Turvalasit
Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 555C:
 • 130cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 15tn tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 900kg
 • Turvalasit

Kaupantekohetkellä määritellään asiakkaan tarpeet ja ajatukset hakkuu-uran aukaisun suhteen. Konemallista riippuen ajoura voidaan avata edestä ohjaamon yli tai taaksepäin ajettaessa kuormatilan takaa. Hakkuusuunta huomioidaan ajokoneen varustelussa.

Asiakasedut:
 • Mahdollistaa korjuun kannolta tienvarteen varustusta vaihtamatta
 • Hakkuun ja puutavaran kuormauksen integrointi lisää tehokkuutta
 • Hakkuupää mahdollista vaihtaa myös keräävään energiakouraan (Nisula 285E+) tai perinteiseen puutavarakouraan

Vaihtoehto 2.

Erillisellä hakkuupäällä ja puutavarakouralla varustetut kuormatraktorit

Mikäli hakkuulaitetta ja kuormauskouraa vaihdetaan työtehtävän mukaan, on hakkuutyössä mahdollista käyttää myös perinteistä hakkuupäätä. Tällöin vaatimukset peruskoneen varusteiden ja nosturin nostovoiman suhteen on pienempi. Näin myös vanhemmat ja pienemmät ajokoneet on mahdollista varustella yhdistelmäkäyttöön.

Hakkuupää vaihtoehtoina ovat ensiharvennuksille ja karsitun energiarangan hakkuuseen tarkoitettu Nisula 325H, ensiharvennuksille ja kakkosharvennuksille suunnitellut 425-sarjan hakkuupäät sekä järeämmille harvennuksille suunnitellut 500-sarjan hakkuupäät.

Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 325H:
 • 71cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 10tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 350kg
 • Turvalasit
Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 425H/C:
 • 100cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 12tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 550kg
 • Turvalasit
Vaatimukset peruskoneelta, Nisula 500H/C:
 • 130cm3:n säätyvätilavuuksinen pumppu
 • Yli 15tn ajokone, jossa nosturin minimi nostovoima täydeltä ulottuvuudelta 750kg
 • Turvalasit

Yksityiskohtia, jotka helpottavat päivittäistä työtä

Kouranvaihtovalmius

Nisula on suunnitellut nosturiin asennettavan motoletkutuksen niin, että hakkuupään vaihto puutavarakouraan käy sujuvasti. Motoletkutus on helppo irrottaa pikaliittimistä sekä letkutelineet puomistosta. Sama 2-suuntainen jarruriipuke ja akselimallin rotaattori sopii molempiin työvaiheisiin. Tällöin vältytään turhilta investoinneilta.

Akselimallin rotaattori yhdessä kouran vaihtoon suunnitellun koneistetun laipan kanssa takaavat nopean kouran vaihdon. Tyypillisesti kouran vaihto hakkuupäästä ajokouraan ja päinvastoin vie aikaa noin 15-30 min.

Nisula syncro tuo liikeratakuormaimen ominaisuudet perinteiseen kuormaajaan

Nisula on kehittänyt pystytolppaisiin kuormaimiin Syncro – toiminnon. Tällä nerokkaalla ratkaisulla pystytolppaiseen kuormaajaan saadaan liikeratakuormaimen ominaisuus nosturia sisäänpäin vedettäessä. Tämä hydraulisesti toteutettu ominaisuus lisää energiatehokkuutta, sekä tekee puun siirtämisen kannolta hakkuukohtaan helpoksi.

Syncro -toiminto tekee yhdistelmätyöstä entistä tehokkaampaa.

Hakkuupäät ja kourat ajokoneisiin

Nisulan hakkuupäillä voit varustella ajokoneesi tuottavaksi yhdistelmäkoneeksi. C-mallin hakkuupäät tekevät ajokoneesta aidon yhdistelmäkoneen, jossa kaikki työvaiheet hoidetaan yhdellä kouralla. H-mallin hakkuupäät mahdollistavat myös pienempien ajokoneiden varustelun hakkuukäyttöön. Tällöin puutavaran lähikuljetus tehdään perinteisellä puutavarakouralla.

Nisula ohjausjärjestelmät

Nisula NCU3 / NCU3i

Nisula NCU3 – mittalaite 5,4” näytöllä on rakennettu neljän vuosikymmenen tuoman kokemuksen pohjalta. Uusi elektroniikka sukupolvi on tuonut järjestelmään lisää laskentatehoa, NCU3 ohjaa hakkuupäätä tarkasti. Valikkorakenne on tehty yksinkertaiseksi käyttää, jotta jokainen kuljettajan tarvitsema asetus on helppo löytää.

Hydrauliikan ohjaus on viety uudelle tasolle, jonka ansiosta mitalle ajetaan nopeasti ja tarkasti. Tarkkuus on hyvä kaikissa olosuhteissa. Anturisähköt ovat erillisen sulakkeen takana, jolloin mahdolliset anturivauriot vähenevät huomattavasti. NCU3i -malli on varustettu 7” värinäytöllä. Prioriteetti apteeraus tekee työnteosta helpompaa.

Nisula NCU3X

NCU3X on varustettu isommalla 12,1” kosketusnäytöllä. X-malli pitää sisällään arvo –ja jakauma-apteerauksen sekä tiedonsiirtovalmiuden. Jakauma- ja arvoapteeraus on uuden elektroniikkasukupolven ja kasvaneen laskentatehon ansiosta tarkka. Myös uusi kehittynyt algoritmi maksimoi tuotoksen.

Karttaohjelmien lukuun ja tiedonsiirtoon käytettävä PC on erillisenä toteutuksena, jolloin sulautettu ratkaisu takaa luotettavuuden. Mahdolliset Windows/PC-ongelmat ei seisauta hakkuuta. PC:n laskentateho ei vaikuta mitenkään hakkuuseen, joten metsäyhtiön ohjelmistot karttoineen saavat olla raskaitakin.

Aineistot ja media

Ajokoneen varustelu yhdistelmäkoneeksi
Nisula 425C harvester head with forwarder. Real combi machine!
Kuvapankki